Reate

Reate (Ῥεάτιον), een civitas Sabina op 49 mijl vanaf Rome aan de via Salaria. Het was zeer lang een praefectura en later een municipium van de 4e Regio. In de late oudheid hoorde het bij de provincia Valeria. Volgens Cato (frg. 50) verdreven Sabijnen de Aborigines uit Reate. In 211 komt Hannibal over Reate op Rome af; in 205 stelt Reate soldaten ter beschikking van Rome in de strijd tegen Hannibal. In 76 nC vindt er een zware aardbeving plaats. Op de Peutinger kaart (foto rechts: midden onder) wordt Reate ook genoemd. Er vonden processen met Interamna om de kanalisatie van de Velinus. Reate was bekend om de cultus van de Mater Magna en om het fokken van muildieren. De stad is waarschijnlijk de geboorteplaats van Varro. Ook keizer Vespasianus is hier geboren.

Er zijn weinig antieke overblijfselen in het huidige Rieti, uitgezonderd wat resten van de Velinobrug (onder de huidige moderne brug). [G. R.]


Lit. Forbiger Handbuch der alten Geographie 3,453. Nissen Italienische Landeskunde 2,476. Beloch RG 579. 597. Gazzola Ponti Romani, 1963, 187. Radke Viae publicae Romanae 2.41 (= RE Suppl. XIII 1657).


Kaart