Sentinum

kaartSentinum (Σεντῖνον), oude stad in Umbrië, gelegen tegen de oostelijke helling van de Apennijnen ca. 50 km ten westzuidwesten van Ancona, nabij het tegenwoordige Sassoferrato. Bij S. werd tijdens de derde samnitische oorlog in 295 vC de bloedige veldslag geleverd waarin de Romeinen onder aanvoering van de nationale held Publius Decius Mus de Samnieten en de met hen verbonden Galliërs versloegen. In het bellum Perusinum (Perusia) werd de stad, die als municipium tot de tribus Lemonia behoorde, door Octavianus' plaatsvervanger Salvidienus Rufus verwoest (40 vC). Van de plunderingen door de Hunnen in de 6e eeuw heeft zij zich niet hersteld.

Bij het archeologisch onderzoek (o.a. 1954-1957) kon het grondplan worden vastgesteld; in de ruïnes zijn fraaie mozaïeken, sculptuurresten en inscripties aangetroffen, die merendeels in het museum van Sassoferrato zijn ondergebracht.


Lit. G. Gentili (EAA 7, 200 v). - A. Pagnani, S. Storia e monumenti (Sassoferrato 1957). P. Sommella, Antichi campi di battaglia in Italia (Rome 1967) 35-39. [Nuchelmans]


Kaart