Ancona

kaartAncona (Ἀγκών), ook thans nog zo geheten stad in het noorden van de landstreek Picenum, langs een baai die aan een elleboog (agkoon) doet denken, de enige goede natuurlijke haven aan de oostkust van Midden-Italië. De stad werd op de plaats van een zeer oude nederzetting door syracusaanse vluchtelingen in het begin van de 4e eeuw vC gesticht, maar kwam ca. 270 vC met de rest van Picenum onder romeins gezag. Ancona diende als vlootbasis in de oorlogen tegen de Illyriërs; Cinna verzamelde er in 84 vC zijn expeditieleger tegen Sulla, Julius Caesar nam de stad in onmiddellijk na het oversteken van de Rubico.

boogIn de 1e eeuw vC ontwikkelde Ancona zich tot een belangrijke haven voor het militaire en handelsverkeer met IIlyrië en Dalmatië, later met Dacië. Keizer Traianus liet een nieuwe grote haven aanleggen, die beschermd werd door een 300 m lange kunstmatige dam; aan zijn werk herinnert nog een in 115 nC opgerichte triomfboog dicht bij de haven. Opgravingen hebben resten aan het licht gebracht van onder meer de Venustempel, havenmagazijnen, een groot amfitheater (111 x 97 m) en de necropolen.


Lit. C. Hülsen (PRE 1, 2114v). G. Annibaldi (EAA 1, 254v.). M. Moretti, Ancona (Rome 1945). N. Alfieri, Ancona nel l'antichità (in Burattini/Traglia, Guida generale delle Marche, Ancona 1952). [Nuchelmans]


Kaart