Athenaeus

Athenaeus (Ἀθήναιος), veel voorkomende griekse eigennaam. Vermelding verdienen:

(1) Athenaeus, niet nader bekende werktuigkundige uit de 2e of 1e eeuw vC, van wie een geïllustreerde verhandeling Περὶ μηχανημάτων (Belegeringswerktuigen) bewaard gebleven is, een duister geschrift, dat vooral aan de oorsprong der werktuigen aandacht schenkt.


Lit. Uitgaven: C. Wescher, La Poliorcétique des Grecs (Paris 1867) 1-40. Met duitse vertaling: R. Schneider, Griechische Poliorketiker 3 (Abh. Ges. Wiss. Göttingen, Philol. hist. Kl. N.F. 12, 5, Göttingen 1912).


(2) Athenaeus van Attalia (in Pamphylië?), griekse arts uit de 1e eeuw vC of nC, vader van de z.g. pneumatische school in de antieke geneeskunde. A. zou een leerling van de wijsgeer Posidonius zijn geweest. Zijn leer is in elk geval diepgaand beïnvloed door het zielsbegrip der stoïcijnse wijsbegeerte. Van zijn geschriften is niets bewaard gebleven, maar door excerpten, o.a. bij Oribasius, en anderszins kunnen we ons een vrij nauwkeurig beeld van zijn opvattingen vormen. Gezondheid beschouwde A. als een juiste menging (εὐκρασία), ziekte als een onjuiste menging (δυσκρασία) van de πνεῦμα (de ziel, volgens de Stoa een stoffelijke kracht die als een warme adem met het lichaam vergroeid is) met de vier elementen vuur, lucht, water en aarde waaruit alles bestaat. Zijn therapie was gericht op een herstel van de juiste menging en bestond uit zeer gedetailieerde diëten, die niet alleen medische maar ook pedagogische voorschriften inhielden. De beroemde arts Galenus had grote achting voor de theorieën van A.


Lit. M. Wellmann (PRE 2, 2034-2036). - Id., Die pneumatische Schule bis auf Archigenes (Philologische Untersuchungen 14, Berlin 1895). F. Kudlien, Poseidonios und die Ärzteschule der Pneumatiker (Hermes 90, 1962, 419-428).


(3) Athenaeus van Naucratis, veelweter en compilator. Van zijn leven is zo goed als niets bekend. Hij schreef een - niet overgeleverde - geschiedenis van de syrische koningen en, ca. 200 nC, een groot compilatiewerk Δειπνοσοφισταί (Dinerdeskundigen). De oorspronkelijke versie van dit laatste (in 30 boeken) is verloren gegaan, op enkele citaten bij Macrobius en grammatici na. Bewaard gebleven zijn twee compendia: het eerste, dat het origineel gereduceerd heeft tot 15 boeken, vinden we - behalve de boeken 1 en 2 en het begin van 3 - in codex Marcianus graecus 447 te Venetië (10e eeuw); het tweede, gewoonlijk Epitome genoemd, eveneens in 15 boeken, is volledig overgeleverd in de codices Parisinus Suppl. gr. 841 en Laurentianus pluteus 60, 2 te Florence (beide uit ca. 1500).

In de sinds Plato en Xenophon geliefde vorm van een symposion laat A. aan een gastmaal ten huize van een zekere Larensis te Rome, dat verscheidene dagen duurt, tafelgesprekken houden door 29 geleerden en kunstenaars, van wie enkelen namen van historische personen dragen, b.v. Ulpianus en Galenus.

De symposiumvorm doet vaak zeer gewild en kunstmatig aan; in feite is het werk een encyclopedie, volgepropt met alles wat er op het gebied van eet-, tafel- en vele andere genoegens te weten en te beleven valt. Alle sprekers beschikken over een fabelachtig geheugen en citeren eindeloos uit alle mogelijke antieke schrijvers. De betekenis van A. is dan ook slechts hierin gelegen dat hij een kostbare bron is voor onze kennis van auteurs wier werken verloren zijn gegaan, met name van de dichters der Midden- en Nieuwe Komedie, en van cultuurhistorische verschijnselen die in andere schrijvers maar sporadisch ter sprake komen.

tekst


Lit. Uitgaven: Editio princeps: Marcus Musurus (Venetië 1514). Beste recente edities: G. Kaibel, Athenaei Dipnosophistae 1-3 (Leipzig 1887-1890). Met engelse vertaling: C. B. Gulick, Athenaeus, The Deipnosophists 1-7 (Loeb Classical Library, London 1927-1941). Met franse vertaling: A. M. Desrousseaux/C. Astruc, Athénée de Naucratis, Les deipnosophistes. Livres 1 et 2 (Paris 1956). S. P. Peppink, Athenaei Dipnosophistarum epitome 1-2 (Leiden 1937-1939). - G. Wentzel (PRE 2, 2026-2033). - S. P. Peppink, Observationes in Athenaei Dipnosophistas (Leiden 1936). L. Nyikos, Athenaeus quo consilio quibusque usus subsidiis Dipnosophistarum libros composuerit (Diss. Basel 1941). [Nuchelmans]


Lijst van Auteurs