Kore

Kore (κόρη, 'meisje').

(1) Kore, andere naam voor Persephone.


korekouros(2) Kore, moderne naam voor een conventioneel type van vrouwen- en meisjesbeelden uit de archaïsche griekse kunst (ca. 650-ca.480 vC), waarnaast koeros (κοῦρος, 'jongen') gebruikt wordt voor soortgelijke beelden van jongelingen uit dezelfde periode, die vroeger gewoonlijk Apollo werden genoemd. De korai zijn vrijwel altijd gekleed in een ionische chiton, die ze met één hand omhoog houden, de koeroi zijn meestal naakt. Beide typen worden gekenmerkt door een strakke houding, symmetrische compositie, strenge frontaliteit en een lichte staphouding van de benen; het gezicht vertoont de z.g. archaïsche glimlach - waarschijnlijk een poging om het een natuurlijker uitdrukking te geven -, de ogen zijn groot en rond, de wangen enigszins spits, de haardracht is sterk gestileerd.

Tientallen korai en koeroi, dikwijls echter in ernstig geschonden staat en meestal anoniem, zijn aan het licht gekomen, met name uit het z.g. Perserschutt op de atheense acropolis (bewaard in het Acropolis-Museum); bijzonder fraaie specimina zijn de k. van Antenor (2) in het Acropolis-Museum (520-510 vC) en de z.g. Apollo van Tenea in de Münchener glyptotheek (ca. 560 vC).


Lit. E. Paribeni (EAA 4, 398-402). - L. Budde, Die attischen Kouroi (Würzburg 1939). H. Schrader/E. Langlotz/W. Schuchhardt, Die archaischen Marmorbildwerke der Akropolis (Frankfurt a.M. 1939). G. Richter, Kouroi (London 1942, 21-60). E. Buschor, Frühgriechische Jünglinge (München 1950). [Nuchelmans]


Register