Alba Longa

kaartAlba Longa (inwoners Albani), zeer oude stad in Latium, aan de westelijke oever van de lacus Albanus, ruim 400 m boven de zeespiegel, ca. 20 km ten zuidoosten van Rome op de plaats van het huidige Castel Gandolfo. Volgens de legende zou A. in de 12e eeuw vC gesticht zijn door Aeneas' zoon Ascanius, van wie volgens de legende Romulus afstamde, zodat A. als de moederstad van Rome gold. De stad moet een tijd lang aan het hoofd gestaan hebben van een latijnse bond, waarvan de aard echter niet meer te bepalen valt; in de 7e eeuw vC werd zij door de Romeinen (onder koning Tullus Hostilius?) verwoest; ze werd nooit meer herbouwd: Livius 1, 23-31 (Horatius). Een gedeelte van de inwoners werd naar Rome overgebracht en behoorde later tot het romeinse patriciaat (Iulii, Servilii, Curiatii, Cloelii e.a.).

In de keizertijd lagen in de omgeving van A. (Albanus ager) vele prachtige buitengoederen van aanzienlijke Romeinen, o.a. het Albanum van keizer Domitianus, waarvan nog belangrijke resten te zien zijn in de huidige Villa Barberini.

Bij opgravingen zijn ten noorden van Castel Gandolfo begraafplaatsen uit de 12e tot de 6e eeuw vC aangetroffen.


Lit. Th. Ashby, Albalonga (Journal of Philology 27, 37-50). G. Lugli, La villa di Domiziano sui colli Albani (Bullettino della Commissione Archeologica Comunale di Roma 45, 1917, 29-78; 46, 1918, 3-68). [Nuchelmans]


Kaart