Plataeae

muurPlataeae (Πλαταιαί), griekse stad in het zuiden van Boeotië, gelegen in een vlakte tussen het Cithaeron-gebergte en de Asopus ca. 12 km ten zuidzuidwesten van Thebe. De geschiedenis van P. wordt gekenmerkt door voortdurende vijandschap met het naburige Thebe. Daarom zocht de stad al in 519 vC bescherming bij Athene. De Plataeërs waren de enige Grieken die de Atheners te hulp snelden in de slag bij Marathon (490 vC). In 480 werd P. door de Perzen verwoest, het volgend jaar waren stad en omgeving het toneel van de grote beslissingsslag tussen Grieken en Perzen, die laatstgenoemden uit Griekenland verdreef.

Ook daarna bleef P. nauw met Athene verbonden. In het begin van de peloponnesische oorlog werd het door Athene bezet en vervolgens twee jaar lang, van 429 tot 427, door Thebanen en Spartanen belegerd; tenslotte moest het zich overgeven en werd verwoest. Na herbouwd te zijn, kwam P. opnieuw in conflict met Thebe en werd het ca. 375 vC opnieuw verwoest. Hersteld door Philippus II van Macedonië in 338, leidde het een rustiger leven in de hellenistische en romeinse periode.

In P. werden elk jaar, ter herdenking van de slag van 479, bevrijdingsfeesten (Ἐλευθέρια) gevierd. De schaarse overblijfselen van het antieke P. bevinden zich bij het moderne dorp Kokla, o.a. resten van de stadsmuur en de fundamenten van een dorische tempel.


Lit. Herodotus 9, 19-88. - E. Kirsten (PRE 20, 2255-W32). J. Kromayer/G. Veith, Antike Schlachtfelder 4 (Berlin 1924-1929) 107-170. W. K. Pritchett, Studies in Ancient Greek Topography (Berkeley/Los Angeles 1965) 103vv. [Nuchelmans]


Kaart