Serenus

Serenus, latijnse eigennaam. Vermelding verdienen:

(1) Quintus Serenus of Serenius, auteur van een medisch handboekje, getiteld Liber medicinalis, dat in. 1107 latijnse hexameters recepten voor de genezing van 64 ziekten en kwalen geeft. Het kan in de tweede helft van de 4e eeuw gedateerd worden, omdat het de Medicina Plinii als bron gebruikt en in het begin van de 5e eeuw door Marcellus Empiricus benut is. De vroeger door sommigen veronderstelde identiteit van de auteur met S. (3) Sammonicus mist elke grond.


Lit. Uitg. F. Vollmer, Quinti Sereni Liber medicinalis (Corpus Medicorum Latinorum 2,3, Leipzig 1916). Met franse vertaling en commentaar: R. Pépin, Quintus S. (S. Sammonicus), Liber medicinalis (Paris 1950). - F. Kind (PRE 2A, 1675-1677).


(2) Serenus Sammonicus Pater, romeins geleerde, die in 212 op bevel van keizer Caracalla ter dood gebracht werd. Hij was de auteur van een o.m. door Macrobius benutte collectie Res reconditae (Verborgen zaken) en soortgelijke compilatiewerken. Voor de samenstelling daarvan zou hij over een privé-bibliotheek van niet minder dan 62.000 banden beschikt hebben.


Lit. G. Funaioli (PRE JA, 2129-2131). F. Kind (PRE 2A, 1675).


(3) Serenus Sammonicus Filius, romeins dichter uit het begin van de 3e eeuw nC, zoon van vorige Serenus. Hij zou de leermeester van keizer Gordianus II zijn geweest en aan deze bij zijn dood de omvangrijke bibliotheek van zijn vader vermaakt hebben. Omdat deze S. alleen genoemd wordt in de hoogst onbetrouwbare biografieën van keizer Alexander Severus en keizer Gordianus in de Historia Augusta, neemt men veelal aan dat hij een gefingeerde persoon is.


Lit. F. Kind (PRE 2A, 1675-1677).


(4) Serenus van Antinoupolis in Egypte, griekse wiskundige uit de 4e of 5e eeuw nC. Van zijn werken zijn bewaard gebleven Περὶ κυλίνδρου τομῆς (De cilindersnede) en Περὶ κώνου τομῆς (De kegelsnede), die in hoofdzaak de leer van Apollonius van Perge weergeven. Serenus' commentaar op diens Κωνικά is verloren gegaan.


Lit. Uitg. J. Heiberg, Sereni Antinoensis Opuscula (Leipzig 1896; met latijnse vertaling). Met franse vertaling en noten: P. VerEecke, S., Le livre de la section du cylindre et le livre de la section du cône (Paris 1929 = 1969). - T. Heath, A History of Greek Mathematics 2 (Oxford 1921) 518-526. [Nuchelmans]



Lijst van Auteurs