Vorige Kaart van Rome Rome Volgende

Mausoleum van keizer Hadrianus
Castel Sant'Angelo


castel


Castel Sant'Angelo (Engelenburcht)
In het jaar 123 heeft Hadrianus in de tuinen van Domitia een nieuw mausoleum laten bouwen, bedoeld als familiegraf voor de Antonijnen. De bouw werd in 139 voltooid, een jaar na de dood van de keizer. Om het gebouw te verbinden met de Campus Martius aan de andere kant van de Tiber werd in 134 de pons Aelius geopend, ofwel 'ponte Sant'Angelo'. De originele constructie moest steunen op een fundament met zijdes van 86,30 m waarop een groot rond gebouw stond (64 m in diameter), bekleed met blokken tufsteen en travertijn met daarop een aarden heuvel die fungeerde als een sokkel voor een groot bronzen vierspan gemend door de keizer. Sinds de 17e eeuw heeft men meermaals geprobeerd het gebouw te reconstrueren o.a. de Franse architect Vaudremer (1829-1914).

De huidige toegang bevindt zich 3 m boven de originele ingang. Lang een korte corridor gaat men naar een vierkante vestibule. In de achterwand is een halfronde nis gemaakt, misschien voor een standbeeld van de keizer. Aan de rechterkant ziet men een galerij die leidt naar de grafaula, de kern van het gebouw. De aula is vierkant, oorspronkelijk bekleed met marmer waarin de grafurnen waren gezet van keizer Hadrianus en zijn vrouw Sabina en die van alle keizers uit de familie van Antoninus en Severus, tot aan Caracalla.

In 403 liet keizer Honorius het oude graf ombouwen tot een fort in de muur van Aurelianus. In 537 bood het weerstand aan de aanvallen van de Oost-Gothen, maar later verviel het onder de hamer van Totila die het verder verbouwde tot een citadel. Vanaf de 10e eeuw diende het mausoleum als een kerker en als toevluchtsoord: paus Gregorius VII vond er bescherming in de 11e eeuw, toen Rome werd ingenomen door de Duitse keizer Hendrik IV; paus Clemens VII verzette zich in 1527 6 maanden tegen het beleg van de troepen van keizer Karel V (keizer van de Nederlanden, Duitsland, Oostenrijk en Spanje, Napels en Sicilië). Het bezit van Castel Sant' Angelo, het voornaamste bolwerk in Rome, stond gelijk met de controle over de stad, m.a.w. de geschiedenis van het fort loopt parallel met die van de stad.

luchtfoto

Met paus Nicolaas III werd het fort een bezit van de pausen. De toegangen tot de ondergrondse galerijen werden gesloten; er werden 2 torens gebouwd bij de ingang en 4 bastions, op elke hoek van het fort een; bovendien werd er een corridor gemaakt naar het Vatikaanse paleis (ook op de foto hierboven, linksonder).

MAUSOLEUM
Vorige Kaart van Rome Rome Volgende