De gevechten tegen de Etrusken

De Etrusken slaagden erin een bepaalde tijd de suprematie te hebben en Rome en het omliggende gebied te overheersen. Het einde van de overheersing werd aangegeven door het verdrijven van Tarquinius Superbus.

De legende vertelt dat de koning zich als balling begaf naar Porsenna, koning van de Etruskische stad Chiusi om militaire steun te verkrijgen en zo in Roma terug te keren. Porsenna willigde het verzoek van de koning die bij zijn geslacht hoorde, in, zette zich persoonlijk aan het hoofd van zijn troepen en marcheerde naar de stad. Nadat hij daar was aangekomen, begon hij het beleg; maar de heldendaden van de Romeinen - Horatius Cocles, Mucius Scaevola, Cloelia - waren zodanig, dat na enige tijd de koning van Chiusi het nuttiger oordeelde zijn vriend en de onderneming in de steel te laten.
De vijandigheiden met de Etrusken werden vele jaren voorgezet, speciaal bij de verovering van de stad Veii, waarvan het beleg vermeldenswaard bleef: zoals dat van Troje duurde dit tien jaar en voor de eerste keer kregen de Romeinse soldaten een soldij ter compensatie van de verwaarlozing van de velden en van het verlies van de oogst.


Vorige  Index  Volgende