De lage stad


foto

Hierboven zie je een foto van een maquette van Rome, waarin dat deel van Rome te vinden is dat bekend is als de Lage Stad. Je kunt de Tiber oversteken door een stop op het Eiland in het midden van de rivier te maken, als je de Pons Cestius en de Pons Fabricius gebruikt. Beide bruggen zijn gemaakt van tufsteen en travertijn in 62 v.C. Men gelooft ook dat het eiland in hetzelfde jaar zo gemaakt is dat het op een schip leek. Als je direct van de westkant naar Rome wilde oversteken, kon je Pons Sublicius gebruiken, een voetgangersbrug juist ten zuiden van het eiland. Je kon ook de Pons Aemilius gebruiken, beter bekend als Ponte Rotto (De Gebroken Brug) vanwege de ene boog die er nog over is.

Het eiland was gewijd aan de god van de geneeskunde, Aesculapius. Dit kan verklaren dat een ziekenhuis aan de noordkant van het eiland ligt.

Als je het eiland langs de Pons Fabricus verlaat, ga je naar het Forum Holitorium. Het Forum Holitorium was de grote groentenmarkt van de stad. Juist ten zuiden van het Forum Holitorium kon je het Forum Boarium vinden, dat de koeienmarkt was, de vleesmarkt. Op het Forum Boarium kon je de Tempel van Portunus vinden, de godin van de haven. Juist ten zuiden van de Tempel van Portunus kon je een cirkelvormige tempel aantreffen. Men gelooft dat dit een Tempel van Hercules is. Aan de oostkant van het Forum Boarium staan twee bogen. Dit zijn de Boog van Janus Quadrifons en de Boog van de Geldwisselaars.

Ten zuidoosten van het Forum Boarium kon je de het Circus Maximus vinden. Het Circus Maximus en andere plaatsen zoals als de Colosseum en de Baden van Trajanus voor het openbaar vermaak in Rome.

Het Forum Holitorium werd begrensd door de Tempel van Apollo Sosianus, gebouwd in 430 v.C. en de Tempel van Janus aan de noordkant. Het Theater van Marcellus lag direct ten zuiden van deze twee tempels. Dit theater werd in 13 v.C. gewijd aan Marcellus die de neef van Augustus. Er konden meer dan 13000 mensen zitten.

Als je naar het noordwesten loopt vanaf het Theater van Marcellus, zul je de Porticus Octaviae vinden, gebouwd in 27 v.C. ter ere van Octavia, de moeder van Marcellus. De Porticus Octaviae was gevuld met beroemde beeldhouwwerken.Kaart Rome