Vorige Kaart van Rome De Lage Stad Rome Volgende

Forum Holitorium


maquetteHet Forum Holitorium was de groentemarkt tussen het Capitool en de Tiber. In het noorden wordt het begrensd door de Tempel van Janus en de Tempel van Apollo Sosianus (midden boven), in het oosten door zuilengalerijen. In het midden (ten zuiden van het theater van Marcellus) lagen 3 tempels naast elkaar: zij worden aan Ianus, Iuno Sospita en Spes toegeschreven. Linksboven ligt het theater van Marcellus.


Dit zijn de resten van de tempel van Apollo. Hij is ca.431 vC gebouwd door de familie der Tarquinii; hij kwam op de plaats van een altaar van Apollo Alexiakos ('afweerder') en was gewijd aan Apollo Medicus vanwege het uitbreken van een epidemie.

Hij werd in 34 vC herbouwd door C. Sosius, een legaat van Caesar, maar wel op een iets andere plaats omdat het theater van Marcellus gebouwd werd. De tempel was een pseudo-peripteros en had Corinthische zuilen. De (half)zuilen tegen de muur van de cella waren i.p.v. marmer van travertijn, bepleisterd met stucco. In de cella bevonden zich beelden van Apollo met een lier, Diana, hun moeder Latona en de muzen.Tijdens de republiek werden op het terrein waar nu de San Nicolà in Carcere staat, drie tempels gebouwd. De resten daarvan maken deel uit van de huidige kerk.

De zuidelijke tempel is het kleinste gebouw. Deze tempel was waarschijnlijk gewijd aan Spes (hoop). Hij werd gebouwd tijdens de Eerste Punische Oorlog (258 vC) en vervolgens vele malen hersteld. De Dorische peripteros had een trap die leidde naar het podium, waarop zuilen stonden die oorspronkelijk van travertijn waren en waren bekleed met onecht marmer. Aan de linkerkant van de kerk zijn nog zes zuilen zichtbaar in de buitenste muur.


De middelste tempel werd vermoedelijk als laatste toegevoegd. Het was een grote, hexagonale, Ionische peripteros van 30 x 15 meter met een dubbele rij zuilen aan de achterzijde en een driedubbele rij aan de voorzijde. Midden op de trap die naar het podium leidde, stond een altaar. Onder de kerk, vlak bij de apsis, zijn nog enkele resten te zien. Zeer waarschijnlijk was deze tempel gewijd aan Iuno Sospita (redster).


De noordelijke Ionische tempel rechts van de San Nicola in Carcere is het best bewaard gebleven. Het was een hexagonale peripteros met een façade met een driedubbele rij zuilen en een zuilenrij aan de lange zijden (aan de ene kant staan nog twee zuilen, aan de andere kant zeven; het oppervlakte van de tempel mat circa 26 x 15 meter). De tempel stond op een podium dat was bedekt met blokken van travertijn. Daarvoor was een trap. De tempel was waarschijnlijk gewijd aan Ianus en bevond zich vermoedelijk vlak bij het Theater van Marcellus ('iuxta Theatrum Marcelli'). Hij is door Duilius, winnaar van de veldslag van Mylae, (260 vC; 1e Punische Oorlog 264-241) gebouwd tijdens de republiek. Tot aan de tijd van Hadrianus is de tempel vele keren herbouwd.Vorige Kaart van Rome De Lage Stad Rome Volgende