Aegae

Aegae (Αἰγαί), naam van verschillende griekse steden; vermelding verdienen:

(1) Aegae, oude hoofdstad van Macedonië, ca. 40 km ten westen van Pella, waarheen koning Archelaus op het eind van de 5e eeuw vC de residentie verplaatste (de begraafplaats van het koningshuis bleef in A.). Thans Edessa. Vanuit de natuurlijke, zeer schilderachtig gelegen vesting A. veroverden macedonische stammen in de 7e eeuw vC het mondingsgebied van de Axius en de Haliacmon, de oorsprong van het machtige Macedonië van Philippus en Alexander. In de hellenistische tijd kwam de oude thracische naam Edessa weer in gebruik. Ook in de romeinse tijd was dit Edessa nog een van de belangrijkste plaatsen aan de via Egnatia.


Lit. S. Casson, Macedonia, Thrace and Illyria (1926).


Kaart

(2) Aegae, stad in Aeolis in Klein-Azië, ca. 35 km ten zuiden van Pergamum en 12 km van de kust. De resten van de uitgestrekte hellenistische stad, die vanaf 218 onder heerschappij van Pergamum stond, zijn in de vorige eeuw teruggevonden op de onbewoonde heuvel Nemrud Kalessi: stoa, theater, gymnasium, tempels enz.


Lit. L. Rocchetti (EAA 1172-174). - R. Bohm/C. Schuchhardt, Altertümer van Aegae (Jahrbuch des Deutschen Archäologischen Instituts, Erganzungsheft 2, Berlijn 1889). [Nuchelmans]


Kaart