Genua

kaartGenua (italiaans Genova), van ca. 500 tot 200 vC belangrijkste stad van de Liguriërs, sinds het begin van de tweede punische oorlog (218 vC) onder romeinse invloed. In 205 vC door de Carthagers verwoest, werd het spoedig herbouwd en diende vanaf ca. 200 vC als romeinse operatiebasis in de strijd tegen de Liguriërs; wanneer de stad een municipium geworden is, is niet bekend. De onderwerping der Liguriërs aan het romeinse gezag werd bekroond door de aanleg van de Via Postumia (148 vC) van G. via Dertona en Placentia naar Cremona en Aquileia; sinds 109 vC was G. met Rome verbonden door de Via Aemilia Scauri.

Het archeologisch onderzoek van een necropool uit de 4e eeuw vC heeft aangetoond dat G. reeds in die tijd handelsbetrekkingen met de griekse, de etruskische en de punische wereld onderhield. Ook in de keizertijd was het een belangrijke haven- en handelsstad; tengevolge van de continuïteit der bewoning zijn er echter weinig romeinse resten in situ aangetroffen. Op de Peutinger kaart (foto rechts) staat Genua links in het midden.


Lit. Weiss (PRE 7, 1204-1206). N. Lamboglia (EAA 3, 816). - G. Poggi, Genova preromana, romana e medioevole (Genua 1913). [Nuchelmans]


Kaart