Henna

SicilieHenna (Ἔννα), oude vestingstad op Sicilië, gelegen op een steile, bijna 1000 m hoge berg midden op het eiland, ruim 50 km ten noorden van Gela en ruim 70 km ten westen van Catania, in de middeleeuwen Castrogiovanni geheten, sinds 1927 weer Enna.
De oude inheemse nederzetting der Siculi werd in de 5e eeuw vC gehelleniseerd en bevond zich van 396 tot 277 vC in de macht van Syracuse. Na de eerste punische oorlog kwam de stad als 'civitas libera atque immunis ' onder romeins gezag, in 214 vC, tijdens de tweede punische oorlog, werd zij door de romeinse commandant Pinarius grotendeels uitgemoord wegens een poging om over te lopen naar de Carthagers. Sindsdien was H. een onbelangrijke 'civitas decumana', die echter de gehele oudheid beroemd bleef als cultusplaats van de godin Ceres; bij het Pergusa-meer ten zuidwesten van de stad zou haar dochter Proserpina door Pluto geschaakt zijn. De romeinse praetor Verres roofde de cultusbeelden van Ceres, Proserpina en Triptolemus uit het heiligdom. Afgezien van enkele muntvondsten zijn de resten van het antieke H. zeer schaars.

enna


Lit. Livius 24, 37-39. Cicero, In Verrem 4, 106-115. - K. Ziegler (PRE 8, 284-287). - O. Rossbach, Castrogiovanni [Nuchelmans]


Kaart