Nicomedia

kaartNicomedia (Νικομήδεια), hoofdstad van het koninkrijk Bithynië en van de romeinse provincie Bithynia, gelegen bij het meest oostelijke punt van de Propontis; thans Izmit. N. werd ca. 264 gesticht door en genoemd naar Nicomedes I van Bithynië. Omdat hij de nieuwe stad, waarvan de bewoners vooral uit het nabijgelegen, door Lysimachus verwoeste Astacus kwamen, wilde laten concurreren met de residenties der andere hellenistische vorsten, spaarde hij kosten noch moeite voor haar verfraaiing. In de mithridatische oorlogen had zij veel te lijden; in 85 vC werd binnen haar muren de romeinse consul Lucius Valerius Flaccus door Fimbria en diens aanhangers gedood. In 29 vC werd in N., dat inmiddels romeinse provinciehoofdstad geworden was, een tempel ter ere van Augustus gewijd, waarin de provinciale landdagen werden gehouden. Keizer Diocletianus verhief de welvarende handels- en industriestad, die echter meermalen door aardbevingen getroffen werd en in 258 nC door de Goten geplunderd was, in 284 tot zijn residentie en bouwde er een groot paleis, een circus en een basilica; in de 4e eeuw resideerden er Maximinus Daia en Licinius. De aardbevingen van 362 en van de 5e eeuw maakten de prachtige stad grotendeels met de bodem gelijk.

Systematisch archeologisch onderzoek heeft in N. nog niet plaats gehad; bij de aanleg van fabrieken in de buurt van de haven kwamen in de jaren '30 resten van antieke woonwijken aan het licht, alsmede een enorme kop van Diocletianus (?), die zich thans in het archeologisch museum in Constantinopel bevindt.

Uit brieven van Plinius minor, die tussen 110 en 113 nC als keizerlijk legaat in N. verbleef, aan keizer Traianus blijkt onder meer dat er in het begin van de 2e eeuw nC reeds een belangrijke christengemeente in N. was.


Lit. W. Ruge (PRE 17, 468-492). - J. Sölch, Bithynische Stadte im Altertum (Klio 19, 1925, 140-188). F. Dörner, Inschriften und Denkmäler aus Bithynien (Istanbuler Forschungen 14, 1941). Nezih Firatli, Izmit. Son histoire et ses monuments (Istanbul 1964). [Nuchelmans]


Kaart