Rhagai

kaartRhagai (ἡ Ῥάγα: Strab. 11,13,6; ἡ Ῥάγη: Tobit 6,10: Ῥάγοι: Tobit I,14 u.ö.; αἱ Ῥάγαι: Strab. 11,9,1; Arr. 3,20,2 etc.). stad en dichtbevolkte landstreek in het oosten van Medië, thans een ruïneveld in het zuiden van Teheran. In het district van het (oudperzische) Ragā (elamitisch Rakka, babylonisch Raga' nam in 521 vC Darius I de medische rebel Fravarti (Phraortes) gevangen. In de zomer van 330 liet Alexander de Grote bij zijn achtervolging van de Perzische koning Darius III zijn troepen in R. vijf dagen rusten.

Volgens Strabo (11,13,6) werd R. door Seleucus I als Εὔτωπος opnieuw gesticht; de Parthen gaven R. een andere naam: Ἀρσακία; maar Ptolemaeus (6,2,16v.), Ammianus Marcellinus (23,6,39) maken verschil tussen E. en A. (de Tab. Peut. stelt A. en R. gelijk). Volgens Athenenaeus (12,8,513v.) brachten de koningen van de Parthen hier de lente door. Volgens het bijbelboek Tobit leefden hier ook Joden. De naam van de stad en de streek leeft in midden- en nieuwperzische Ray voort (in de tijd van de sassaniden was R. provinciehoofdstad en zetel van de nestoriaanser Bisschoppen. Door de meeste geleerden wordt het medische R. ook met Raga Zarathustris van de Avesta gelijkgesteld.


Lit. M. Bovek, A History of Zoroastrianism, Bei. 3, 1991. - R. Gyselen, La géographie administrative de l'empire sassanide, 1989. - R.Schmitt, The Bisitun Inscriptions of Darius the Great. Old Persian Text, 1991. [J.W.]


Kaart