Rhegium

kaartRhegium (Ῥήγιον; thans Reggio di Calabria), stad in Zuid-Italië aan de straat van Messina gelegen, werd aan het eind van de 8e eeuw vC gesticht door Chalcidiërs, terwijl aan de stichting ook uit de Peloponnesus verdreven Messeniërs deelnamen.
Als stichters worden Artimedes uit Chalcis en Antimnestus van Zancle genoemd. R. had een aristokratisch staatsbestel. In 480 vC maakte Anaxilaus zich van de macht meester. Bij een verbeten strijd tegen Locri werd R. in 387 vC door Dionysius I ingenomen en verwoest. Sedert de oorlog met Pyrrhus bleef het de Romeinen als civitas foederata trouw, ook in de strijd tegen Carthago. Na de burgeroorlog van 89 vC werd het municipium.
muntDe schaarse antieke resten liggen grotendeels onder de huidige stad. Van de ommuring uit de 4e eeuw vC is een deel van het tracé bekend en zijn gedeelten bewaard. Van enkele tempels en heiligdommen zijn votiefgaven gevonden, die thans in het plaatselijk museum zijn opgesteld. Op de Peutinger kaart (foto rechts: midden rechts) wordt R. Regio genoemd.


Lit. H. Philipp (PRE 1 A, 487-502). A. De Franciscis (EAA 6, 644-646). - G. Vallet, Rhégion et Zancle. Histoire, commerce et civilisation des cités chalcidiennes du détroit de Messine (Paris 1968). C. Turano, Reggio greca e romana (Reggio Calabria 1969). G. Foti, Il museo nazionale di Reggio Calabria (Cava dei Tirreni 1972). [J. A. de Waele]


Kaart