Scamander

kaartScamander (Σκάμανδρος), rivier in de Troas op de westkust van Klein-Azië, thans Menderes Su geheten. De S. ontspringt dicht bij de hoogste top van het Ida-gebergte (tegenwoordig Kazdağ), stroomt eerst naar het westen en vervolgens naar het noordwesten en mondt uit op de zuidelijke oever van de Aegeïsche toegang tot de Hellespont; de totale lengte bedraagt ca. 100 km.

De oostelijke zijrivier die zich een paar km ten zuiden van de monding met de S. verenigt en thans de naam Dümrek draagt, kan met de antieke Simoeis (Σιμόεις) geïdentificeerd worden. Tussen de benedenloop van beide rivieren lag de stad Troje.

In het epos over de trojaanse oorlog spelen S. en Simoeis uiteraard een belangrijke rol; aan de μάχη παραποτάμος (Ilias 21) nemen ze in menselijke gestalte deel, waarbij ze de voortstormende Achilles pogen tegen te houden.

De riviergod S., die in de taal der goden Ξάνθος heette (Ilias 20, 74), was volgens de Ilias (14, 434) een zoon van Zeus, volgens Hesiodus (Theogonie 345) van Oceanus en Tethys. Hij was gehuwd met de nimf. Idaea, die hem een zoon Teucer, de stamvader van het trojaanse koningshuis, schonk.



Lit. E. Wörner (Roscher 4, 976-987). L. Bürchner/J. Schmidt (PRE 3A,429-434). [Nuchelmans]


Kaart