Triphylië

kaartTriphylië (Τριφυλία), grieks landschap op de westkust van de Peloponnesus, gelegen tussen Elis en Messenië, in het noorden begrensd door de Alpheüs, in het zuiden door de Neda. De naam bewaart misschien de herinnering aan het samengaan van drie stammen, maar de antieke berichten daarover zijn gecompliceerd en niet te interpreteren. Er zijn aanwijzingen dat het dialect van T. verschilde van het elisch. Het gebied is van noord naar zuid ca. 30 km lang, van west naar oost 20 à 25 km breed; het wordt door vele kleine rivieren doorsneden. Langs de kust, die de Golf van Cyparissia vormt, liggen in het noorden lagunen, in het zuiden duinen. Landinwaarts stijgt het Minthi-gebergte tot een hoogte van ruim 1200 m. Natuurlijke havens zijn zeer zeldzaam. De voornaamste nederzettingen in T. waren in de oudheid Chalcis, Samicum (zetel van de triphylische amphictyonie, met een beroemd Poseidon-heiligdom), Scillus, Macestus, Lepreüm, Pyrgus en Pylus (vroeger ten onrechte voor de residentie van Nestor aangezien). Identificatie van vele in de overlevering genoemde plaatsen is hoogst dubieus.

T. was reeds in het 3e millennium vC vrij dicht bevolkt. In de klassieke tijd was het een omstreden territorium. In de 5e, 4e en 3e eeuw vC was (een deel van) T. herhaaldelijk onderhorig aan Elis. Ca. 400 vC vormden de triphylische poleis een statenbond, die zich in 369 aansloot bij de arcadische bond. In 245 vC hielpen de Aetoliërs Elis zich van T. meester te maken. In 219 vC veroverde de macedonische koning Philippus V het land, dat hij in 199 aan de achaeïsche bond overdroeg. Na de verovering door de Romeinen (146 vC) werd het weer bij Elis gevoegd.


Lit. F. Bölte (PRE 7A, 186-211). Philippson/Kirsten 3, 349-370. F. Bölte, Triphylien bei Strabon. Eine Quellenuntersuchung (Rheinisches Museum 87, 1938, 142-160). E. Meyer, Neue peloponnesische Wanderungen (Bern 1957) 22-79. F. Kiechle, Das Verhaltnis von Elis, Triphylien und der Pisatis im Spiegel der Dialektunterschiede (Rheinisches Museum 103, 1960, 336-366). [te Riele]


Kaart