Hypsipyle

Hypsipyle (Ὑψιπύλη), legendarische dochter van Dionysus' zoon Thoas, de koning van het eiland Lemnus. Toen de vrouwen van Lemnus nalatig waren geweest in het offeren, strafte Aphrodite hen daarvoor door hun mannen, die ver van huis in Thracië oorlog aan het voeren waren, verliefd te maken op thracische vrouwen. Daarom werden de mannen bij hun thuiskomst door hun vrouwen gedood en ook alle andere mannen van het eiland.

Alleen H. hield zich niet aan de afspraak. Zij spaarde en verborg haar vader, de enige mannelijke Lemniër die in leven bleef. Vervolgens werd H. koningin van het eiland.

Opheltes
(Hellenistische tijd, Museum van Nemea)
Toen enige tijd later de Argonauten Lemnus aandeden, werden ze door de vrouwen gastvrij onthaald, zo gastvrij dat na hun vertrek een nieuwe generatie Lemniërs geboren werd. H. ontving een, volgens anderen twee zonen van Iason. Toen kort daarop ontdekt werd dat Thoas nog leefde, moest zij vluchten en werd door zeerovers verkocht aan koning Lycurgus van Nemea, die haar de verzorging van zijn zoontje Opheltes opdroeg. Op hun tocht naar Thebe kwamen de Zeven langs Nemea; omdat ze dorst hadden, ging H. met hen mee om hun een bron te wijzen; terwijl ze dit deed, werd Opheltes door een slangebeet gedood. De argivische ziener Amphiaraüs beschermde H. tegen de wraak van Lycurgus; op Amphiaraüs' aansporen stichtten de Zeven ter ere van Opheltes, die ze Archemorus 'Voorganger in de dood' noemden, de nemeïsche spelen.

Lit. Euripides, H. (in 1906 grote fragmenten teruggevonden). Apollonius Rhodius 1, 607-909. Ovidius, Heroides 6. A. Klügmann (Roscher 1, 2853-2856). O. Jessen (PRE 9, 436-444).
mythen