Naupactus

kaartNaupactus (Ναύπακτος), stad in West-Locris (Locris), die met zijn voortreffelijke haven de doorvaart in de Golf van Corinthe beheerst; thans Lepanto. De plaats ligt op een steile geïsoleerde top (200 m) van het Rhiganigebergte, dicht bij de monding van de Daphnus, waarvan de delta tot het stadsgebied behoorde. Ca. 9 km zuidwestelijk ligt kaap Antirrhium tegenover kaap Rhium, waartussen zich de smalste passage van de Golf van Corinthe bevindt.

Om de gunstige ligging maakten de Atheners zich ca. 455 vC meester van N. Ze vestigden er ballingen uit Messenië. Het belang van de basis bleek duidelijk tijdens de peloponnesische oorlog. Daarna was N. dikwijls omstreden, vooral door de achaeïsche en de aetolische bond; van de laatste was het tijdelijk de tweede hoofdstad. In 217 vC sloot Philippus V er een soort vrede met de Aetoliërs, ter beëindiging van de z.g. macedonische bondgenotenoorlog. Daarna nam de betekenis van de stad snel af.

De antieke overblijfselen zijn in N. zeer schaars.Lit. Inscripties in IG 9, lz, fasc. 3 (Insciptiones Locridis Occidentalis, ed. G. Klaffenbach, 1968) nrs. 609-656. - L. Lerat, Les Locriens de l'Ouest 1 (Paris 1952) 3841, 86-90. [te Riele]


Kaart