Berenice

De koninginnen en prinsessen van het hellenistische Egypte met de naam Berenice (Βερενίκη) waren:

Ptol I en Berenice(1) Berenice I, weduwe van een Macedoniër, Philippus, en hofdame van Eurydice, de tweede echtgenote van Ptolemaeus I Soter, huwde in 316 vC met de koning nadat deze Eurydice verstoten had. Zij had van hem vier kinderen, waaronder Ptolemaeus II Philadelphus en Arsinoë II. Op de munt een portret van Ptolemaeus I en Berenice.
munt (2) Berenice II, dochter van Magas, de onderkoning van Cyrene, eerst echtgenote van Demetrius, zoon van Antigonus Gonatas, huwde ca 246 vC Ptolemaeus III Euergetes en werd met de instemming van haar zoon, Ptolemaeus IV Philopator, in 221 vermoord. Tijdens de langdurige veldtocht van haar echtgenoot in Azië (3e syrische oorlog), had zij in het heiligdom van Arsinoë-Aphrodite te Canopus een haarlok aan het tempeldak opgehangen om de goddelijke bescherming over haar man af te smeken. Bij zijn terugkeer vroeg Ptolemaeus haar de ongewone ex-voto terug te nemen, maar deze bleek verdwenen te zijn. Een nieuwe sterrengroep die op dat ogenblik ontdekt werd door de astronoom Conon werd door hem 'de haarlok van Berenice' genoemd en de hofdichter Callimachus vereeuwigde het gebeurde. Van dit gedicht is alleen de parafrase door Catullus (ode 66) bekend.


(3) Berenice III, dochter van Ptolemaeus IX Soter II en van Cleopatra IV, huwde eerst haar oom Ptolemaeus X Alexander I, regeerde vanaf 88 vC samen met haar vader en huwde, toen zij hem in 80 vC opvolgde, met een neef, Ptolemaeus XI Alexander II, door wie zij spoedig vermoord werd.


Stamboom

(4) Berenice IV, dochter van Ptolemaeus XII Neüs Dionysus Auletes en van Cleopatra VI Tryphaena, werd in plaats van Ptolemaeus door de Alexandrijnen tot koningin uitgeroepen. Zij huwde een zekere Seleucus, bijgenaamd Cybiosactes (vishandelaar), die zij liet vermoorden, daarna Archelaüs, zoon van de gelijknamige officier van Mithridates, maar werd in 55 vC vermoord door haar vader, die door Aulus Gabinius, proconsul van Syrië, weer op de troon werd geplaatst.


(5) Twee prinsessen dragen de naam Berenice:

een dochter van Ptolemaeus II, die met Antiochus II van Syrië huwde (vgl. Dn 11,6) en een dochter van Ptolemaeus III Euergetes en van Berenice II. Toen deze in 237 vC stierf, tijdens de synode der egyptische priesters te Canopus, werd zij in hun decreet met goddelijke eerbewijzen bedacht. [Vergote]


Lijst van Namen