Nicopolis

Nicopolis (Νικόπολις, 'zegestad'), naam van enkele door de Romeinen gestichte steden met een grieks sprekende bevolking. De twee voornaamste lagen in Pontus en in Epirus.

(1) Nicopolis in Pontus werd als romeinse kolonie gesticht door Pompeius op de plaats van zijn overwinning op Mithridates (66 vC) en was de hoofdstad van de provincie Armenia minor. Op de Peutinger kaart (foto rechts: midden) staat Nicopoli i.p.v. Nicopolis.


Kaart

monument(2) Nicopolis in Epirus werd door Octavianus in 30 vC gesticht op de landtong tegenover kaap Actium op de plaats waar zijn legerkamp had gelegen, en bevolkt met bewoners van naburige griekse steden, o.a. van Ambracia, waarvan het gebied aan de nieuwe stad werd toegewezen; thans Paleoprevesa. N., dat zeer gunstig gelegen was en twee havens had, werd in 67 nC hoofdstad van de provincie Epirus en genoot de bijzondere gunst van de romeinse keizers, vooral van Hadrianus en Diocletianus. In het ten noorden van de stad gelegen stadion en theater, waarvan indrukwekkende resten over zijn, werden de door Octavianus gereorganiseerde actische spelen gehouden, die in de 2e en 3e eeuw dezelfde status en faam hadden als de grote griekse agonen. Van de stad zelf zijn de vroeg-byzantijnse muren, delen van het odeon (foto rechts) en van oudchristelijke basilieken, met fraaie mozaïeken, bewaard gebleven.


Lit. F. Schober (PRE 17, 511-518). C. Bertelli (EAA 5, 457). Kirsten/Kraiker 751-755. - J. Gagé, Actiaca (Mélanges d'Archéologie et d'Histoire de l'École Française de Rome 1936, 37-100). U. Kahrstedt, Die Territorien von Patrai und Nikopolis in der Kaiserzeit (Historia 1, 1950, 549-561). [Nuchelmans]


Kaart