Capua


Via Appia
De Via Appia
Capua (Καπύη), belangrijkste stad in het noorden van Campanië, gelegen ca. 25 km ten noorden van Napels; thans S. Maria di Capua Vetere. De oorspronkelijk oskische (?) nederzetting werd in de 6e eeuw vC een etruskische stad, die het steunpunt van de etruskische macht in Campanië bleef totdat ca. 430 vC samnitische stammen Capua bezetten. In 338 sloot de stad een verbond met Rome, dat ca. 295 de Via Appia tot C. doortrok. Na de romeinse nederlaag bij Cannae (216) viel Capua van Rome af, in 211 werd het heroverd en zwaar gestraft; de stad verloor haar autonomie en de gehele ager Campanus werd ager publicus. In 59 vC vestigde Caesar 20.000 romeinse burgers als kolonisten in C. en omgeving; dit aantal werd door Antonius (43) en Octavianus (36) nog uitgebreid. De colonia Iulia Felix Augusta Capua was in de keizertijd een welvarende stad, die in de 4e eeuw door de dichter Ausonius nog als de achtste stad van het rijk werd beschouwd. Speciaal bekend was Capua om zijn bronzen vaatwerk, zijn parfums en zijn gladiatorenscholen (Spartacus).

amphitheaterDe belangrijkste nog zichtbare resten van de antieke stad zijn ruïnes van een amfitheater uit de 2e eeuw nC (het grootste van de oudheid op het Colosseum na), van een theater uit de 2e eeuw vC, van een met fresco's versierd Mithraeum uit de 2e eeuw nC en van thermen met een cryptoporticus. Opgravingen hebben overblijfselen van andere gebouwen en een grooi aantal necropolen aan het licht gebracht. Veel archeologisch materiaal is ondergebracht in een klein museum ter plaatse en in het Museo Campano van het moderne Capua, dat op de plaats van het antieke Casilinum ligt.


Lit. C. Hülsen (PRE 3, 1555-1561). A. de Franciscis (EAA 2, 335v). - K. J. Beloch, Campanien² (Breslau 1890) 295-360. J. Heurgon, Recherches sur l'histoire, la religion et la civilisation de Capoue préromaine (Paris 1942). [Nuchelmans]


Kaart