Croton

stater
Zilveren stater
(ca. 500 vC)
Drievoet met tekst
ϘΡΟ (=QRO)
Croton (Κρότων), griekse stad in Zuid-Italië, gelegen op de oostkust van Bruttium ca. 15 km ten noordwesten van Kaap Lacinium; thans Crotone. De kolonie werd ca. 710 vC door Achaeërs gesticht en stichtte op haar beurt Terina en Caulonia als dochtersteden om de handel met het tyrrheense gebied veilig te stellen.In de 6e eeuw vC woedde er een voortdurende machtsstrijd tussen C. en de andere steden van Magna Graecia, waarvan Siris ca. 530 en Sybaris ca. 510 verwoest werden, terwijl C. zelf ca. 520 tegen Locri een nederlaag aan de Sagras leed. Sinds 510 was de stad echter een belangrijk handelscentrum in Zuid-Italië. Pythagoras vestigde in C. zijn filosofische school (ca. 530), maar om hun aristocratische opvattingen werden de Pythagoreeërs ca. 460 vC verjaagd.
Met Locri verbonden, leden de Crotoniaten ca. 385 vC een nederlaag tegen Dionysius I van Syracuse. In 295 werd de stad ingenomen door Agathocles, in 282 kwam er een romeins garnizoen, dat door Pyrrhus werd verjaagd, doch na 277 kwam de stad opnieuw onder Rome. Na Cannae (216) was C. drie jaar lang in het bezit van Hannibal, daarna was het definitief romeins; zijn vroegere bloei herkreeg het niet.

Door zijn gunstig klimaat zou C. vele atleten voortgebracht hebben, die de roem van hun stad in de griekse wereld verbreidden. Volgens Livius, die een beschrijving van de stad geeft (24, 3, 1), bedroeg haar omtrek twaalf mijl.

Door opgravingen is alleen de befaamde tempel van Hera Lacinia op kaap Lacinium bekend, waarvan nog één zuil overeind staat. Op de Peutinger kaart (foto rechts: linksonder) wordt C. Crontona genoemd.


Lit. A. Philipp (PRE 11, 2020-2026). P. Sestieri (EAA 2, 964). - P. Larizza, Crotone nella Magna Grecia (Reggio Calabria 1934). [J. A. de Waele]


Kaart