De Centauren

De Centauren zijn half mens en half paard. Zij hebben het lichaam van een paard, maar zij hebben de borst, hoofd en armen van een mens. De meeste zijn wild en woest, bekend om hun wellustigheid en dronkenschap. De uitzondering is de wijze Centaur Chiron.

De vader van de Centauren was Centaurus, die door goden en mensen veracht werd. Sommige verslagen zeggen dat hij de zoon was van Apollo en Stilbe, maar de interessantste zeggen dat hij verwekt was door Ixion. Hij was de stamvader van het ras van de Centauren door te paren met Magnesische merries.

De centrale gebeurtenis in de geschiedenis van de Centauren was hun oorlog met de Lapithen. Koning Peirithous van de Lapithen erfde een deel van Thessalië van zijn vader Ixion. De Centauren wilden als kleinzonen van Ixion ook een stuk van het land. Na een eerste ronde van gevechten werd een vrede geregeld. Peirithous nodigde de Centauren uit voor zijn bruiloft. Hier werden de Centauren dronken en daarna gewelddadig. Onder de leiding van Eurytion probeerden zij de vrouwen van de Lapithen te schaken. Bij het daaropvolgende gevecht werden de Centauren verslagen en uit het gebied verdreven.

Chiron


Chiron was bekend om zijn bijzondere goedheid en wijsheid. Hij was de enige ontsterfelijke Centaur. Hij werd de leermeester van beroemde Griekse helden o.a.: Achilles, Asclepius, Actaeon.

Ondanks zijn onsterfelijkheid zou hij zou toch sterven. Heracles stopte eens om Pholus te bezoeken. Heracles had dorst en haalde Pholus over een wijnkruik open te maken, die gemeenschappelijk van de centauren was. De andere centauren roken de wijn en kwamen aanrennen. Een gevecht brak uit tussen Heracles en de Centauren. Chiron nam geen deel aan het gevecht, maar werd per ongeluk door Heracles met een vergiftigde pijl verwond. Omdat Chiron onsterfelijk was, kon Chiron niet sterven, maar bleef hij met verschrikkelijke pijn leven.

Chiron besloot toen zijn leven in te ruilen voor de bevrijding van Prometheus. Hij kan de Centaur zijn, die in het sterrenbeeld Centaurus wordt afgebeeld.

Eurytion

Hij leidde de Centauren in de strijd die uitbrak bij de bruiloft van Peirithous. Het verlies van de strijd betekende voor de Centauren dat zij uit hun vaderland op de Pelion verdreven werden. Later dwong Eurytion Koning Dexamenus zijn dochter Mnesimache aan hem ten huwelijk te geven. Toen hij haar kwam halen, doodde Heracles, die de gast van de koning was, hem.

Pholus

Een beschaafde Centaur Pholus nodigde Heracles uit zijn gast te zijn. De wijn die hij gebruikte om Heracles te drinken te geven, trok de de andere Centauren aan en een gevecht was het resultaat. Na het gevecht liet Pholus per ongeluk een van Heracles' vergiftigde pijlen op zijn voet vallen en stierf als resultaat daarvan. Sommigen menen dat Pholus in het sterrenbeeld Centaurus vertegenwoordigd is.

Nessus


nessus
Heracles doodt Nessus
Nessus werd uit zijn huis in Arcadia verdreven door Heracles. Hij vestigde zich als veerman over de rivier Evenus. Hij beweerde zelfs dat die taak aan hem door de goden werd toegedeeld vanwege zijn goede karakter. Jaren later had hij de taak om de bruid van Heracles, Deianeira, over te dragen, terwijl Heracles zelf de rivier overstak. Nessus probeerde toen Deianeira te verkrachten. Heracles voorkwam dit door hem met een vergiftigde pijl neer te schieten. Toen hij stierf, overtuigde hij Deianeira ervan dat een liefdesdrank die uit zijn bloed was gemaakt, ervoor zou zorgen dat Heracles trouw bleef. Hij wist dat deze liefdesdrank giftig was. Uiteindelijk werd Heracles door deze drank gedood.

Rhoecus

Samen met Hylaeus probeerde hij Atalanta te schaken, die hem met een pijl kon doden.

Hylaeus

Samen met Rhoecus probeerde hij Atalanta te schaken, die hem met een pijl kon doden.mythen