Orestes

Orestes (Ὀρέστης), legendarische zoon van Agamemnon en Clytaemnestra, broer van Electra, Iphigenia en Chrysothemis. Toen Agamemnon bij zijn terugkeer uit Troje door zijn ontrouwe echtgenote en Aegisthus omgebracht was, liet Electra de jonge O. in veiligheid brengen bij hun oom Strophius in Phocis. Daar groeide hij samen op met diens zoon Pylades, wiens onafscheidelijke vriend hij werd. Volwassen geworden voltrok O., in opdracht van apollo en met de hulp van Electra en Pylades, de bloedwraak aan zijn moeder en Aegisthus.

orestes,aegisthus
Orestes doodt Aegisthus
Daarom werd hij achtervolgd door de Erinyen, die hem met waanzin sloegen en van de ene plaats naar de andere dreven, zolang totdat hij door de Areopaag in Athene berecht werd. Volgens één versie van de sage werd hij daarbij, na staking van de stemmen, door de beslissende stem van Athene vrijgesproken. Volgens anderen werd hij veroordeeld om een houten cultusbeeld van de godin Artemis uit het land van de Tauriërs naar Griekenland te halen. Dit zou hem gelukt zijn met behulp van zijn in Aulis geofferde zuster Iphigenia, die door Artemis naar het land der Tauriërs was gevoerd en daar priesteres van de godin was geworden.

Later doodde O. in Mycene Aegisthus' zoon Aletes, die zich van de troon had meester gemaakt, nam de regering over en huwde Menelaüs' dochter Hermione na haar echtgenoot Neoptolemus te hebben gedood. Zijn zuster Electra werd de vrouw van Pylades. O. zou op hoge leeftijd gestorven zijn te Tegea in Arcadië tengevolge van de beet van een giftige slang. Zijn zoon Tisamenus volgde hem als koning op.

In de beeldende kunsten van de oudheid vinden we O. vooral afgebeeld bij de moedermoord, bij het proces op de Areopaag en bij de ontmoeting met Iphigenia in het land der Tauriërs.

Lit. Aeschylus, Oresteia; Sophocles, Electra; Euripides, Electra, Orestes en Iphigenia in Tauris. O. Höfer (Roscher 3, 955-1014). A. Lesky (PRE 18, 966-1010). [Nuchelmans]


mythen