Servilia

Servilia, naam van de vrouwelijke leden van de gens Servilia (Servilius). De bekendste zijn:

(1) Servilia, ca. 100 vC geboren dochter van Quintus Servilius Caepio en Livia, die een dochter was van Marcus Livius Drusus. Livia liet zich van Servilius scheiden en huwde vervolgens Marcus Porcius Cato; daardoor werd S. een stiefzuster van Cato minor. S. was in eerste echt gehuwd met Marcus Iunius Brutus (volkstribuun in 83 vC) en na diens dood van 77 tot 61 met Decimus Iunius Silanus (consul in 62 vC). Uit het eerste huwelijk werd in 85 vC de Caesar-moordenaar Marcus Iunius Brutus geboren, uit het tweede sproten drie dochters Iunia, die resp. met de triumvir Lepidus, Publius Servilius Isauricus en de Caesar-moordenaar Cassius huwden. Na Silanus' dood (61), wellicht eerder, was S. maîtresse van Caesar; vooral in de maanden na diens gewelddadige dood speelde zij een belangrijke rol in de politiek.


Lit. F. Münzer (PRE 2A, 1817-1821).


(2) Servilia, kleindochter van de sub 1 genoemde Quintus Servilius Caepio en Livia, nicht van bovengenoemde Servilia. (1), tweede echtgenote van Lucius Lucullus.


(3) Servilia, dochter van Publius Servilius Isauricus, was in 43 vC korte tijd de verloofde van Octavianus. Ca. 36 vC huwde deze S. of een zuster van haar met Marcus Aemilius Lepidus, de zoon van de triumvir. Toen haar echtgenoot ontmaskerd werd als deelnemer aan een complot tegen Octavianus en terechtgesteld werd, volgde S. hem vrijwillig in de dood. [Nuchelmans]


Lijst van Namen