Methone

kaart(1) Methone (Μεθώνη), stad aan de westkust van Messenië, ook Μοθώνη geheten, nu Mothoni. De stad wordt bij Homerus niet genoemd. In historische tijd was het stadje een Spartaanse perioekenstad waarin de verdreven inwoners van Nauplia werden gevestigd. In het 1e jaar van de Peloponnesische oorlog probeerde Athene de stad in te nemen. Pas een eeuw later hoorde M. door toedoen van Philippus II van Macedonië bij Messenië. In de 2e eeuw werd M. een zelfstandig lid van de Achaeïsche bond. In 31 vC vernietigde Agrippa hier de vloot van de Mauretaanse koning Bogudes. Trajanus verklaarde de stad vrij; in de tijd van Caracalla sloeg de stad eigen munten. M. werd door een zware aard- en zeebeving in 365 nC verwoest. In 533 was het stadje steunpunt van de vloot van Belisarius.

Antieke resten zijn er bijna niet te vinden, behalve enige muren onder de Venetiaanse vesting, een molen bij de haven en enkele zuilen. Op de Peutinger kaart (foto rechts: links onder) wordt M. Mothone genoemd.


Lit. E. Meyer (PRE 15, 1382vv).


Kaart


kaart(2) Methone, stad in Pieria, bij het huidige Eleftherochorio. De juiste ligging is nog steeds niet bekend. Volgens Plutarchus was het een kolonie van Eretria. De stad sloot zich bij de 1e Attisch-Delische zeebond aan. In 354 werd zij veroverd door Philippus II van Macedonië en verwoest. Het gebied werd onder de Macedoniërs verdeeld.


Kaart