De wezens in het begin

Dit zijn de dingen die ofwel rechtstreeks uit de oerchaos komen ofwel een stap daarvandaan. Zij vormen de basiselementen van de Griekse kosmologie. Deze vroege wezens in categoriëen zetten in vaak moeilijk omdat zij tegelijkertijd een plaats, persoon, en/of toestand kunnen zijn. Dat vergt enig begrip. Er zijn niet veel verwijzigingen omdat de meeste antieke schrijvers zich op latere perioden concentreerden. Zie ook "Schepping van de Wereld" and "In het Begin".

Eros

Eros is liefde. Oorspronkelijk was Eros een van de grote krachten, voortgekomen uit de oerchaos. In deze rol veroorzaakt Eros de razernij van de schepping die wij kennen.

In latere mythen is Eros teruggebracht tot een aardige, maar lagere god. In de Romeinse tijd is Eros Cupido geworden.

Erebus

De onheilspellende duisternis van de Tartarus. Later werd het synoniem met Tartarus. Erebus kwam voort uit de oerchaos. Uit een verbintenis met Nyx kreeg hij de Bovenlucht (Aether) en Dag (Hemera).

Nyx

Nacht, en de godin van de nacht. Nyx kwam voort uit de oerchaos. Uit een verbintenis met Erebus bracht zij de Bovenlucht (Aether) en Dag (Hemera) voort. Alleen bracht zij voort Doodslot (Moros), Dood (Thanatos), Slaap (Hypnos), Moiren en Nemesis. Zij leeft in de Tartarus en gaat elke dag naar de wereld als Hemera terugkeert naar de Tartarus. Zij verhinderde dat Zeus Hypnos van de Olympus weerde.

Tartarus

Tartarus kwam voort uit de oerchaos. Met Gaea bracht hij Typhoeus en Echidna voort.

Tegelijk een plaats ver onder de onderwereld en een personificatie van de plaats.Zo donker en zonder zon is Tartarus dat zijn duisternis zijn eigen personificatie heeft - Erebus. Als je een aambeeld liet vallen van het oppervlakte van de aarde, zou deze negen dagen vallen eer hij de Tartarus bereikte. Hij ligt onder de wortels van de aarde en de zee. Omgeven door een bronzen hek met ijzeren poorten werd hij gebruikt als de zwaarste gevangenis van de onderwereld. De Hecatoncheiren doen dienst als bewakers. Zeus zette hier de meeste van de Titanen gevangen.

Pontus

De personificatie vam de oceaan. Geboren uit Gaea , sliep Pontus met haar en verwekte Nereus , Phorcys, Eurybia, Thaumas en Ceto.


mythen